Mijn tussenjaar en ik: update en tips

De examens waren voorbij, de zomervakantie was aangebroken en de vrijheid kon beginnen. Een jaartje onderzoeken wat ik wil studeren, lekker doen waar ik zin in heb, werken en reizen leek mij ook wel wat. Zo slecht was een tussenjaar nog niet. Ik maakte mij in de zomervakantie namelijk nog wel zorgen of ik al die tijd die ik straks zou hebben, wel kon invullen. Wat als ik niet snel genoeg een leuk baantje kon vinden, en dus niet kon sparen voor een reis? Het is belangrijk dat je weet wat je wilt bereiken in zo’n jaar, en wat je wilt doen. Een tussenjaar kan heel nuttig zijn, maar zonder plan of ambitie kan het ook een heel saai jaar worden. Maak er dus wat van! In deze blogpost vertel ik over hoe het tussenjaar mij bevalt, en geef ik wat tips voor degene die interesse hebben in een tussenjaar.

IMG_0493

Hoe ervaar ik mijn tussenjaar tot nu toe?

Ik geniet  volop van mijn tussenjaar. Het voelt echt als een goede keus. Aan een studie beginnen waar ik niet volledig achter stond, had ik geen zin in. Maar wat ga ik dan wel doen? Ik dacht na over wat ik allemaal leuk vond om te doen, maar waar ik de afgelopen jaren geen tijd voor had gehad. Zo deed ik vrijwilligerswerk bij het Nederlands Filmfestival bij Tivoli Vredenburg,  volg ik een fotografiecursus aan het UCK en ben ik natuurlijk een blog begonnen! Verder werk ik vier dagen in de week bij een bakkerij/lunchroom in de stad, wat ik erg leuk vind. Hiermee verdien ik genoeg geld om een lekkere spaarrekening te hebben als ik op reis ben.

Eind februari vertrek ik, zoals in mijn “About” ook staat, naar Dublin om een maand Engelse lessen te nemen. Verder ga ik natuurlijk de stad en de rest van Ierland ontdekken, en  nieuwe mensen leren kennen van over de hele wereld. Het kwam opeens op in mijn hoofd, ik moet naar Dublin! Ik ben er nog nooit geweest, en heb er ook niet heel veel over gehoord. Misschien was dat juist wat mij aansprak, een onbekende stad in een onbekend land. Ik heb hier super veel zin in. Hierna ga ik met een vriendin door naar Londen voor een maand. Wat de plannen daarvoor precies zijn, is nog niet duidelijk. We willen graag een keer wat langer naar Londen, in plaats van de korte bezoekjes. We zullen Londen nu veel beter leren kennen, naast alle toeristische plekjes.

De school waar ik Engelse lessen in Dublin ga nemen: http://www.studyinireland.ie

schooldublin

Verder ervaar ik gewoon nog maar nauwelijks stress. Het laatste jaar was toch nog best stressvol met mijn examens. Ik heb nu rust waardoor er vanzelf van alles op me afkomt, zoals nieuwe passies en een baantje waar ik plezier in heb.

foto 1

Tips:

  • Breidt je cv uit. Doe vrijwilligerswerk dat goed op je CV staat. Kies iets in de richting van jouw interesses, zodat je er wat aan hebt als je straks gaat studeren.
  • Ga reizen! Reizen is niet alleen super leuk, je leert er ook echt veel van. Wil je binnenkort uit huis? Ga dan alvast voor een tijdje in het buitenland wonen en kijk hoe je dat ervaart.  Ontdek meer van de wereld nu je er alle tijd voor hebt. Je kunt kiezen voor een talencursus of een stage, maar je kunt ook gaan backpacken.
  • Maak een lijstje met doelen. Wat zijn je plannen voor je tussenjaar en wat wil je hiermee bereiken? Zo voorkom je straks in een gat te vallen, als de rest van je vrienden aan een studie begint. Zorg dat je genoeg te doen hebt, en je nuttig voelt. Maak dus een plan. Op deze manier voel je je productief en raak je niet verveeld. Ook kun je als je een creatieve opleiding wit volgen, werken aan je portfolio. Daar  heb je nu alle tijd voor!

DSC_0436

Ik raad een tussenjaar dus echt iedereen aan. Als je je droomstudie al hebt gevonden, is het natuurlijk fijn om hier gelijk mee te beginnen, maar je kan ook een tussenjaar nemen tijdens je studie, of na je studie.  Door een tussenjaar te nemen, kom je helemaal tot jezelf en heb je alle tijd te ontdekken wie je bent en wat je wilt. Ik wilde vorig jaar Kunstmanagment doen maar kwam niet door de laatste ronde. Erg jammer, maar op dit moment denk ik dat deze studie misschien toch niet bij mij past. Ik wil zelf creëren en maken, en niet alleen het ‘achter de schermen werk’ doen. Zo denk ik aan MIC in Amsterdam, Vormgeving of Fotografie in Rotterdam. We gaan het zien!

DSC_0386

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.